Literární čajovna - Chřestýš 23

altV sobotu 9. listopadu do knihovny zavítala milá návštěva, a to Katka Kopecká a Dana Novotná z Vřesiny (obec kousek od Ostravy), spolu s rodiči, sourozenci a místní knihovnicí paní Hurníkovou. Před vlastní návštěvou Veselice si ještě udělali výlet do Punkevních jeskyní a stihli také výstup na rozhlednu a ulovit si na jejím úpatí kešku. Pak už v teple knihovny, při výborném čaji, který nám opět připravila čajmanka Zuzka, mohlo začít zajímavé povídání. Katka a Danča nám povídaly o tom, jak napsaly a ilustrovaly knihu Příhody a případy Chřestýše 23, která je plná zábavy, napětí, nadsázky a vtipu a je navíc doplněna o úkoly a hry.

Hlavními postavami jsou domácí zvířata, pes a tři kočky. Katka knihu začala psát v době, kdy její tatínek onemocněl těžkou nemoci a příběhy zvířátek byly právě nápadem tatínka, který Katce a jejímu bratrovi příběhy povídal. Děvčata se s knihou zúčastnila soutěže o nejlepší interaktivní knihu a pak hledala možnost, jak si splnit přání a knihu vydat. To se jim podařilo prostřednictvím internetového projektu Kreativci sobě (www.kreativcisobě.cz). Na tento projekt (o splnění snů) lidé zasílali peněžní prostředky a z těch pak byla kniha vydána.  Velmi smutné je, že se Katčin tatínek vydání knihy nedočkal a svůj boj se zákeřnou nemocí nevybojoval.

Beseda s děvčaty z Vřesiny se našim dětem líbila a doufám, že je i inspirovalo k napsání svých vlastních příběhů a k namalování vlastních ilustrací. Po besedě byl ještě u dobrého čaje prostor na neformální povídání s děvčaty, paní knihovnicí i rodiči děvčat. V podvečer se pak s námi tato milá návštěva rozloučila. Od paní Kopecké jsme na památku dostali dárek, a to knihu - Co mi je? Leukémie!, kterou vydala po smrti svého manžela. Dokument Marka Kopeckého o pětiletém boji s akutní leukémií, doplněný svědectvím jeho sestry Ester, která mu věnovala kostní dřeň, a básněmi jeho ženy Simony, navzdory hořkému konci je oslavou lidské statečnosti a naděje.

Beseda byla podpořena Ministerstvem kultury ČR.