Akce knihovny pořádané v roce 2012

Vánoce v knihovně

altV hezkém adventním čase, v pátek 14. prosince, jsme měli možnost prožít Vánoce v knihovně. S prvním sněhem za okny bylo příjemné se opět potkat s dětmi i maminkami v teple naši knihovny. Na začátku našeho setkání si děti mohly ve výtvarné dílně vyrobit barevná, voňavá mýdla v dárkové krabičce, kterými pak mohly pod stromečkem obdarovat své nejbližší. Jako dárek je děti vytvořily i pro veselické babičky. Pak už jsme si při setmělé knihovně povídali o vánočních zvycích, které se předávají z generace na generaci a děti je znají, ale připomněli jsme si i některé, které jsou už zapomenuty. Společně jsme rozkrojili jablíčka, házeli jsme střevícem, pouštěli lodičky z ořechových skořápek a svíček.

Celý článek...

 

Zdobení medových perníků

altPěkné předvánoční setkání proběhlo v sobotu 8. prosince  ve společenské místnosti v Suchdole, kam se sešly děti s maminkami ze všech našich obcí na zdobení medových perníčků. Ty pro nás již po třetí napekla paní Klímová ze Suchdola, která nám také trpělivě vysvětlila a ukázala, jak je pěkně nazdobit. Letos měly děti možnost vyzkoušet slepení a nazdobení perníkové chaloupky a šlo jim to opravdu pěkně od ruky. Myslím si, že nám v obci rostou další zruční perníkáři. K našemu společnému tvoření jsme si uvařili čaj a kávu, ti starší si dali vánoční punč a všichni také ochutnali slepovaná perníková kolečka. V předvánočním shonu bylo tohle sobotní odpoledne hezkým zastavením a příležitostí pro milé setkání. Velký dík za to patří paní Filoušové, Klímové a Janě Kašpárkové. 

Celý článek...

 

Literární čajovna

altV sobotu 17. listopadu přišli do knihovny malí i dospělí čtenáři, tentokrát nejen za pěknými knihami, ale i za dobrým čajem. Do tajů jeho přípravy nás zasvětila Zuzka Hájková a Jan Szlaur. Zuzka nachystala ukázku šesti čajů (například jasmínové „dračí perly“, polozelený čaj z Taiwanu, kvalitní zelený čaj z Japonska i ovocný čaj), každý se dozvěděl něco o jejich původu a složení, mohl se podívat, jak čajové lístky vypadají a voní, a ochutnat výborné čaje ze všech připravených konviček. Čajmen Honzík pak předvedl čajový obřad, ukázal nám, jak se čaj správně připravuje, popovídal, jaké druhy čajů máme, jaké jsou zvyklosti jejich pití a přípravy v různých zemích světa. Měli jsme tak možnost například ochutnat čaj z Číny, Taiwanu nebo silný sladký arabský čaj.

Celý článek...

 

Encaustica - malování horkým voskem

altV pátek 9. listopadu proběhla v knihovně (již po druhé) výtvarná dílna malování horkým voskem technikou encaustic. Pro pěkné ohlasy na lednovou dílnu a nové zájemce o malování bylo nachystáno její pokračování. Výtvarná  technika encaustic spočívá v nanášení rozehřátého vosku žehličkou na nesavý lesklý papír. Vznikají tak obrázky plné fantazie, které mají své kouzlo a krásu, a to i bez velkých uměleckých dovedností a zkušeností. Tuto výtvarnou metodu si do knihovny přišly vyzkoušet  samé ženy  a  malování  horkým voskem je velice zaujalo. Vznikaly tak snové a krásně  barevné obrázky.  Naše "dámská jízda" v knihovně se vydařila a každá z účastnic si domů odnášela pěkné obrázky.

Celý článek...

 

Výstava "I u nás žijí šikovní lidé"

altV Neděli 28. října proběhla vernisáž výstavy „I u nás žijí šikovní lidé“. Po lonškých pěkných ohlasech na tuto výstavu došlo na její pokračování, druhý ročník. V knihovně byly opět k vidění rozmanité ukázky výtvarných prací našich občanů - dřevořezby pana Ing. Nedomy z Veselice, sochy akademického sochaře Romana Wenzela ze Suchdola, fotografie naší obce a okolí od RNDr. Petra Zajíčka z Vavřince, dřevořezby pana Luboše Jedličky z Vavřince a keramika Ivy Machové. Také ruční práce byly zastoupeny, a to vyšívanými obrazy od paní Hruškové z Veselice a razítky vytvořenými paní Olgou Němcovou. Od mladé generace jsme  mohli vidět malbu Martiny Červené z Veselice a fotografie Michala Hlouška z Veselice. Nejmladšími vystavovateli pak byli sourozenci Stehlíkovi, sestry Machovy a Terezka Kašpárková.

Celý článek...

 

Beseda o Japonsku

altV sobotu 20. října proběhla v knihovně beseda o Japonsku. O naplnění dalšího cestovatelského snu svého syna Jirky, upoutaného na invalidní vozík, nám opět po roce přijeli vyprávět Jiří a Alena Márovi z Přerova. Jejich prostřednictvím jsme nahlédlipřímo do života japonské rodiny a poznali jsme úžasnou pestrost této tajuplné země. Navštívili jsme chrámy, překrásné zahrady, neklidné sopečné oblasti i nespoutané vodopády. Zjistili jsme, jak se jezdí rychlodráhou Šinkanzen a měli jsme možnost obdivovat mohutné zápasníky sumó i křehké gejši. Pan Mára je společně se svým synem autorem několika cestopisných knih a dokumentárních filmů, které si mohli účastníci besedy zakoupit. Beseda byla protkána promítáním krásných fotografií a záběrů z DVD, které cestovatelé natočili.

Celý článek...

 

Vyhodnocení prázdninové soutěže

altV pátek 5. října proběhlo v knihovně slavnostní vyhlášení prázdninové výtvarné soutěže „Braši u nás straší“. V hlubokých lesích v okolí naší obce, u rybníka i na hradě Blanseku žily a stále žijí pohádkové bytosti, o kterých psal ve svých pověstech a pohádkách již kronikář, písmák a patron naší knihovny pan Robert Sedlák z Veselice. Inspirováni jeho příběhy děti malovaly, modelovaly a psaly pohádkové příběhy. Výtvarná dílka se moc povedla a za účast v soutěží všechny děti obdržely dárek. První tři pak i pěkné ceny. Největší odměnou pak pro všechny byla diskotéka. Knihovna hřměla hudbou, zpěvem a tancem až do deváté hodiny.

Celý článek...

 

Soutěžní putování "Hledání tajemství"

altV sobotu 15. září si děti z naší obce mohly zasoutěžit a změřit tak síly s dětmi z jiných obcí. Regionální oddělení Městské knihovny Blansko a Místní knihovna Němčice pořádala v tento den soutěžní putování s názvem „Hledání tajemství“ zaměřené na poznávání našeho regionu a jeho osobností. Počátek soutěže byl v jeskyni Kůlna, kde děti vyslechly poutavý výklad, ze kterého mohly čerpat vědomosti do prvního kola soutěže. Další zastávka pak byla u budovy Sloupsko–Šošůvských jeskyní. Tam si nejprve vyslechly pověst o zkamenělé rodině, odpověděly další otázky a mohly se vydat na další cestu směrem na Němčice. V lese pak došlo na hledání ovečky, házení šišek a hádání dalších soutěžních úkolů.

Celý článek...

 

Soutěž o poklad Roberta Sedláka

altV krásném letním odpoledni, v sobotu 23. června, ožila Novodvorská alej halasem a smíchem dětí. Sešly se zde nejen ty od nás, ale přijely k nám spolu s knihovnicí paní Sadeckou i malí čtenáři z Knihovny Němčice. Jejich cílem bylo zasoutěžit si a změřit znalosti o přírodě a jeskyních Moravského krasu. Lesem pro ně vedla trasa šipkované, kde bylo schováno 20 soutěžních otázek a v závěru trasy pak i sladký poklad. Trasu si prošly společně s rodiči i malé děti, které pak hádaly pohádkové otázky. Po šipkované jsme se z lesa přesunuli na alej, kde proběhlo předání cen a opékání párků. Na děti pak čekala ještě jedna soutěž, a to kvíz, který pro ně připravil pan Židů. Ten ho zaměřil na znalosti o Novodvorské aleji. Nejlepšímu soutěžícímu pak věnoval hrneček s obrázkem aleje.

Celý článek...

 

Výstava obrazů a malovaných kamenů

altOd čtvrtka 17. května byla v knihovně ke zhlédnutí výstava s názvem „KRESBY – INVENTURA“ výtvarnice a pedagožky paní Evy Juračkové z Ráječka a malované kameny paní Soni Čermákové z Březiny. Obě výtvarnice tvoří v našem regionu a vytváří krásná díla inspirovaná naší přírodou a krajem. Výstava byla k vidění až do 21. června. Zhlédli ji i návštěvníci poutě ve Veselici. V sobotu 16.6. a v neděli 17.6. byla výstava otevřena od dopoledních až do podvečerních hodin. Všem návštěvníkům se obrazy i malované kameny moc líbily, o čemž svědčí pěkné zápisy v knize návštěv.

Celý článek...

 

Malování na trička

altV pátek 18. května proběhla naše třetí výtvarná dílna letošního roku, a to malování na trička. V podvečer se na ní v knihovně sešlo plno dětí, které si na tvoření přinesly svá trička a s použitím  barev na textil, kontur a  štětců vykouzlily pěkné obrázky. Trička si krásné nazdobily veselými barevnými motivy - zvířátky, kašpárky, auty... Tričko si namaloval i nejmladší účastník Jiřík Kašpárek ze Suchdola.  Jak se nám naše výtvarné tvoření povedlo, můžete vidět na fotografiích.

Akce byla podpořena Ministerstvem kultury ČR v rámci projektu „Čteme, malujeme, cestujeme, poznáváme –      a nejen to" 

Celý článek...

 

Výroba přání k Svátku matek

altDen matek je den, kdy vzdáváme poctu našim maminkám. Slaví se v různé dny na mnoha místech po celém světě. V České republice připadá Den matek na druhou květnovou neděli. V tento den dávají děti svým maminkám dárky, často vlastnoručně, pečlivě a s láskou vyrobené.  V pátek 11. května navečer jsme se sešli v knihovně právě proto, abychom  vytvořili nějaké pěkné dárky nejen pro naše maminky a babičky, ale i pro ostatní babičky z Veselice. V letošním roce jsme k výrobě přáníček použili žehličky, voskovky, papíry a lepidlo. Malováním horkým voskem metodou encaustic děti vytvořily  barevné obrázky, které pak nalepily na karton barevného papíru a ještě dozdobily srdíčky, motýlky a kytičkami. 

Celý článek...

 

Pálení čarodějnic

altV sobotu 28. dubna opět po roce spojily síly Osadní výbor Suchdol, SDH Suchdol,  Knihovna ve Veselici a Osadní výbor Veselice a společně pak přichystaly pálení čarodějnic. Tentokrát se konalo v Suchdole u rybníka. Suchdolští zde nachystali  hranici dřeva i točené pivo a nealko nápoje. Děti přišly v krásných a nápaditých maskách čarodějnic a následně se při soutěžích mohly pořádně vyřádit. Poté se opékaly párky, ale hlavně se posedělo a popovídalo.

Celý článek...

 

Noc s Andersenem

altV pátek 30. března jsme s dětmi poprve nocovali v knihovně a užili si tak tvořivou, dobrodružnou i pohádkovou Noc s Andersenem. No a co vše se v knihovně dělo? V odpoledních hodinách děti přišly do knihovny obtěžkány spacáky, karimatkami, oblečením, ale i dobrotami od maminek. Náš první úkol byl vytvořit si spací polštářkové kočičky, které nám předšila paní Olga Němcová. Děti pak kočičky dle své fantazie vymalovaly, vycpaly rounem a zašily. U výtvarného tvoření dětem opravdu vyhládlo, a tak dostaly další úkol – udělat si k večeři obložené chlebíčky a tak trochu si zasoutěžit, kdo udělá lepší a lépe nazdobený. Nejstarší děvčata pak pro všechny nachystala výborný ovocný salát. Po večeři pak už byl prostor pro vlastní čtení.

Celý článek...

 
Více článků...