Akce knihovny pořádané v roce 2011

Vánoce v knihovně

alt

Jak se již v naší knihovně stalo tradicí, v sobotu odpoledne 10. prosince jsme se opět po roce sešli při příležitosti „Vánoc v knihovně“. V letošním roce paní Iva Machová pro děti nachystala keramickou hlínu, z níž si pak vytvořily vykrajované ozdoby na stromeček a drobné keramické sošky. Práce s hlínou děti zaujala a šla jim pěkně od ruky. Po vlastním tvoření pak bylo nachystané cukroví, čaj a pro dospělé účastníky vánoční punč. Došlo i na pouštění lodiček ze skořápek oříšků, krájení jablíčka a házení papučí.

Celý článek...

 

Zdobení medových perníků

alt

Hezké předvánoční setkání proběhlo v sobotu 3. prosince ve společenské místnosti v Suchdole. Tam se sešly děti s maminkami ze všech našich obcí na zdobení medových perníčků, které pro nás, tak jako v loňském roce, napekla paní Klímová ze Suchdolu. Ta nám také trpělivě vysvětlila a ukázala, jak je pěkně nazdobit. Naučila nás, jak vyrobit polevu a kornoutek na zdobení a prozradila nám vlastní recept na pečení. K našemu společnému tvoření jsme si uvařili čaj a kávu, ti starší si dali svařené víno a všichni jsme ochutnali slepovaná perníková kolečka.

Celý článek...

 

Návštěva z Uherského Hradiště

altVe středu 23. listopadu navštívila naši knihovnu další milá návštěva, a to paní Lapčíková z Regionálního oddělení Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana Uherské Hradiště a knihovnice z obecních knihoven tohoto regionu. Také tato návštěva si se zájmem prohlédla prostory knihovny a hasičky. Protože již nebylo počasí na výšlap na rozhlednu, poseděly jsme a popovídaly si v teple knihovny. Vzájemně jsme si vyměnily zkušenosti, inspirace a navázaly nové knihovnické kontakty. Také s touto návštěvou jsem se jen nerada v podvečer loučila.

 

Návštěva z Borů a Radostína nad Oslavou

altV sobotu 12. listopadu k nám zavítala milá návštěva, a to občané obcí Bory a Radostín nad Oslavou. Tyto obce leží v kraji Vysočina a obě jsou velice aktivní a činné. Knihovna obce Bory byla vyhodnocena Knihovnou roku 2007. Na svém obecním podzimním zájezdu do Moravského krasu nejprve společně zavítali do Krásenska, poté zajeli do Šošůvky na kozí farmu manželů Sedlákových a prohlídku nové kaple. Po dobrém obědě ve Sloupě pak přijeli k nám do Veselice. Před kulturním domem jsme tuto milou návštěvu přivítali a vydali se na rozhlednu. Počasí nám přálo, a tak jsme za sice chladnějšího, ale slunečného dne všichni vystoupali na vrchol rozhledny. Tam jsme mohli našim hostům ukázat celou obec – její místní části, popovídali jsme o tom, kde máme co pěkného, také něco o rozhledně a pořádaných akcí. Po cestě zpět ke kulturnímu domu se povídalo o všem, co naše hosty zajímalo.

Celý článek...

 

Setkání knihovníků okresu Blansko

alt

V sobotu 5. listopadu pořádalo Regionální oddělení Knihovny Blansko každoroční setkání knihovníků našeho okresu. To se v letošním roce uskutečnilo v naší knihovně, kde se sešlo na třicet knihovníků z různých koutů našeho okresu, a to jak těch profesionálních, tak zejména dobrovolných z obecních knihoven. V úvodu setkání paní Jalová, vedoucí reg. oddělení MK Blansko, předala pamětní listy a kytičky knihovníkům, kteří tuto činnost vykonávají obětavě  řadu roků. Pamětní list a poděkování dostala i paní Filoušová ze Suchdolu, která se věnuje knihovně 18 roků. Ta k pamětnímu listu od paní Jalové dostala ještě kytičku od pana starosty, který jí také osobně poděkoval za obětavou práci pro suchdolskou knihovnu. Další kytku s poděkováním z rukou pana starosty obdržela i paní Jalová, a to za metodické vedení, pomoc a podporu našich tří knihoven.

Celý článek...

 

Vyhodnocení prázdninové soutěže

altV neděli 30. října proběhlo v knihovně slavnostní vyhlášení prázdninové razítkovací soutěže. Za první místo v této soutěži obdrželi diplomy a pěkné ceny Jirka a Maruška Stehlíkovi. Na svých prázdninových cestách do deníčku nasbírali 110 razítek. Ty byly z různých koutů naší vlasti i zahraničí. Na druhém místě se umístila Hanička Vybíhalová s počtem 53 razítek a na třetím místě se umístila Terezka Kašpárková ze Suchdolu s 52 razítky. Za vtipně a pěkně výtvarně vyvedený plakát s razítky a trasou prázdninových cest obdrželi ocenění Štěpán a Kryštof Jarůškovi, a za hezky vyzdobený deníček také Maruška Fabiánková.

Celý článek...

 

Beseda o Galapágách a Ekvádoru

alt

V sobotu 15. října proběhla v knihovně beseda o Galapágách a Ekvádoru. O naplnění dalšího cestovatelského snu svého syna Jirky, upoutaného na invalidní vozík, nám vyprávěli Jiří a Alena Márovi z Přerova. Jejich prostřednictvím jsme se zastavili v Karibském moři. Povídali nám o studiu španělštiny a životě v ekvádorské rodině. Poznali jsme podivuhodná tajemství rovníku. Zjistili jsme, jak nebezpečný je život v amazonské džungli a navštívili jsme pralesní Indiány. Dětem, kterých přišlo na besedu překvapivě hodně, se nejvíce líbily videosekvence a obrázky různých, pro nás vzácných a exotických zvířat. V závěru besedy na zvídavé otázky přítomných odpovídali nejen Márovi, ale i Jirka, který na besedu přijel společně s rodiči. Mimo jiné jsme se dozvěděli, že 15. prosince celá rodina vyráží na další dobrodružnou cestu, tentokrát do Austrálie. Po besedě s námi Márovi ještě poseděli a popovídali. Pro potěšení nám zahrála paní Rybářová na kytaru. Příští rok se budeme opět těšit na další besedu s Márovými, a to o Japonsku.

Akce proběhla za podpory Ministerstva kultury ČR.

Celý článek...

 

Zahájení výstavy I u nás žijí šikovní lidé

altV neděli 2. října v podvečer proběhla  v prostorách knihovny vernisáž výstavy „I u nás žijí šikovní lidé“ , ta byla pořádána v rámci projektu „Moravský kras, náš domov“, za podpory Ministerstva kultury ČR. Na slavnostním zahájení nejprve vystoupily děti, a to  Katuška Rybářová a Dušan Čejka s tanečním vystoupením, poté zahrála Maruška  a Jirka Stehlíkovi  na flétnu a  kytaru.  Pak už si všichni přítomní  mohli prohlédnou vystavovaná výtvarná díla - dřevořezby pana Miroslava Nedomy a Lubomíra Jedličky. Krásnou tepanou růži od Jaroslava Nejezchleba, keramiku od Ivy Machové. Paličkovanou krajku Lucie Opustilové, ruční práce Olgy Němcové, malbu na hedvábí Jany  Kašpárkové  a také pastely a obrázky technikou encaustik Olgy Hájkové.

Celý článek...

 

Konec prázdnin pod rozhlednou

alt

Naše knihovna  ve spolupráci s Osadním výborem Veselice a Suchdol pořádala v pátek 26.srpna  "Zakončení prázdnin pod rozhlednou". Na cestě od rozhledny do Malé Veselice se nejprve závodilo na koloběžkách. Ty jsme pro velký úspěch kolobkového  výletu do Moravského krasu opět zapůjčily ve Vilémovicích. Nejmladší účastník závodů měl pouhých 1,5 roků. Mrňata závodila na odrážedlech na kratší trase za vydatného fandění rodičů. Poté závodily na čas ostatní děti a na konec se soutěžní atmosférou nechali ztrhnout  i dospěláci. Jízdu na koloběžce si vyzkoušel i pan starosta. 

Celý článek...

 

Knihovna plná knihovníků

alt

Ve čtvrtek 15. září přijela do naší knihovny milá návštěva. Na čtyřicet neprofesionálních knihovníků z obecních knihoven Brno-venkov spolu s knihovníky z Městské knihovny Kuřim na svém podzimním výletu navštívili naši knihovnu. Úvodem si všichni se zájmem prohlédli prostory knihovny i novou hasičskou zbrojnici a shlédli prezentaci z naší činnosti. Při kávě se pak rozvinula bohatá diskuse, jak jinak než o knihovnách a jejich aktivitách, práci s dětskými čtenáři, spolupráci s obcemi, evidenci knih atd. Z rozhovoru jsem měla možnost zjistit, jak jiné knihovny pracují, ale hlavně načerpat plno inspirací a kontaktů.

Celý článek...

 

Na koloběžkách do Moravského krasu

kolobezky

V sobotu 26. června nám počasí na výlet moc nepřálo. Od kapličky jsme odjížděli v dešti a celý Moravský kras byl přikryt šedými mraky. Sedm dospělých účastníků, ale hlavně třináct dětí, však špatné počasí neodradilo. V půjčovně ve Vilémovicích jsme si všichni vybrali koloběžky, dále jsme nabrali lékárničku, servisní sadu, reflexní vesty a už jsme mohli vyrazit. Nejprve naše cesta vedla přes náves ve Vilémovicích, kde hlavně dospěláci trošku natrénovali jízdu, aby získali patřičnou jistotu.  Poté už jsme frčeli dolů po silnici do Suchého Žlebu. Cestou z kopečka se koloběžky opravdu pěkně rozjely, takže u Kateřinské jeskyně jsme byli za chvilku. Cesta dále vedla na Skalní mlýn a na Punkevní jeskyně. Cestou jsme měli jeden defekt, takže přišla na řadu i sada na lepení. Šikovní tatínkové však vše lehce zvládli, a tak jsme mohli společně jít na plánovanou prohlídku Punkevní jeskyně. Většina z nás zde už byla, ale vtipné vyprávění průvodce se nám moc líbilo.

Celý článek...

 

Oslava Dne dětí v knihovně

oslava dne detiV neděli 5. června v odpoledních hodinách jsme s dětmi slavnostně zahájili výstavu „Pohádková země Vítězslavy Klimtová“, a také jsme společně oslavili Den dětí. Dětem se vystavení skřítci moc líbili a každý si našel toho svého. Mě osobně nejvíce zaujal skřítek Zášupšák, protože konečně vím, kdo mně neustále v knihovně schovává klíče. Na oslavě nechyběl ani kulturní program – Maruška Fabiánková nám zatancovala krásný břišní tanec a Tomášek Fabiánek pak ukázku tance HIP HOP. Poté děti inspirovány pohádkovými bytostmi namalovaly své vlastní skřítky a tak se nám podařilo udělat malý Lexikon strašidel Knihovny ve Veselici. Za pěkné obrázky, ale hlavně k svátku dětí, pak každý dostal knihu od nakladatelství Thovh. Poté už v knihovně zavládla volná zábava, maminky nám nachystaly plno dobrot a děti se do nich s chutí pustily, poté rádi usedly k pohádce. Protože se jim pak ještě nechtělo domů, pustili jsme si písničky, došlo i na zpívání a tancování při malé diskotéce. Děti se v knihovně opravdu vyřádily a nerady se pak po telefonických upomínkách maminek rozcházely domů.

Celý článek...

 

Výstava „Pohádková země Vítězslavy Klimtové“

pohadkova zemeV neděli 5. června doputovali skřítci paní Vítězslavy Klimtové i k nám do Veselice. Na své cestě po knihovnách celé republiky tato výstava přináší radost nejen dětem, ale i dospělým. Paní Vítězslava Klimtová  je spisovatelka, grafička, ilustrátorka a známá objevitelka pohádkové země plné strašidýlek, skřítků, víl, rusalek, které s trochou fantazie každý nalezne ve svém okolí. Hlavně děti si vytvoří svůj pohádkový svět ve vlastních představách. Toto je dar paní Klimtové, kterým obdarovává nás všechny. Zášupšák domácí, Modrý Elfík, Bábrdlínka  Borúvková, Borina Divá a další skřítci se v naší knihovně zabydleli a opravdu jim to u nás slušelo. K nim se ještě přidali skřítkové vyrobení dětmi z knihovny v Němčicích a také strašidýlka našich dětí z loňské soutěže „Veselická strašidla“. Výstava byla k vidění od neděle 5. června do úterý 14.června.

Celý článek...

 

Setkání čtoucích rodin v Ráječku

setkani ctoucich rodin 2011Ve středu 25. května se již po třetí na pozvání Městské knihovny Blansko setkali v Ráječku ve Staré škole knihovníci, pedagogové, rodiče a hlavně děti, tentokrát z Němčic, Ostrova u Macochy, Ráječka a Veselice. Nachystaný byl bohatý program. Odpoledne zahájila děvčata z kroužku aerobiku při ZŠ Ráječko. Poté všechny přivítala paní Jalová, vedoucí regionálního odd. MK Blansko, a spolu s Bábrdlinkou Kníženkou dětem i dospělým poděkovala za spolupráci na projektu „Celé Česko čte dětem“ a vytvoření textilních kočiček. Poté zástupci nakladatelství Thovt dětem formou pohádkového příběhu přiblížili, jak vzniká kniha a co vše se musí udělat, než se dostane ke čtenáři.

Celý článek...

 
Více článků...